Christian IV

Christian 4. har Danmarksrekorden i at være konge i længst tid. I alt 60 år blev det til i perioden fra 1588-1648. Han blev udnævnt som blot 11-årig. Han er begravet i Roskilde Domkirke. Christian 4. var en ivrig bygmester. Han opførte flere nye byer. Han er også manden bag Christianshavn, Børsen, Holmens Kirke, Rosenborg Slot, Rundetårn, Nyboder, Tøjhuset, Kongens Bryghus osv.

Kristian_IV_av_Danmark_Pieter_Isaacsz_1611-1616

Stort set alt interiøret i Køge Kirke stammer fra Christian 4's tid,s bortset fra de gamle stolestader. Døbefonten er fra 1613. Gå på opdagelse i Køge Kirke og se på inventaret.

Træskærerarbejder i kirken. Kirken har i det hele taget en fantastisk samling af træskærerarbejder fra 1600-tallet. Der kom nye stolestader og prædikestol, altertavle, epitafier og meget andet.

Der var en stor brand i Køge i juni 1633. Her nedbrændte en lang række bygninger langs Vestergade, Torvet og Brogade.

Kort efter branden blev der opført nye huse. De fleste af dem er bevaret den dag i dag. Det er mange af bindingsværkshusene, du kan se i byen.

Jesper Brochmand, født i Køge, var professor ved Københavns Universitet og blev udnævnt til lærer for tronfølgeren, den unge prins Christian. Se mindesten nord for kirken.

Jesper Brochmand blev biskop af Sjælland. I dag er han mest kendt for at have indført kirkebøgerne og for at afskaffe den latinske korsang, så gudstjenesten nu kun foregik på dansk.

Post a Comment

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>